Elektromechanisch onderhoud en industriële automatisering

Diervoederproductie

Productiebedrijf dierenvoeder bespaart € 24 000 per jaar

Bij een bekend huisdiervoederbedrijf was een extrusiemachine aan onderhoud toe en gezien de productielijn toch voor een tijd stil lag was dit het ideale moment om een ingreep te doen voor Aandrijf- en Energieoptimalisatie. Vooraf had optimaliseringsspecialist Joris Bracke metingen en een voorstel gedaan:

 

de extrusiemachine had een gemiddeld verbruik van 165 kilowatt, met een piek van 184 kilowatt. De motor was met 315 kilowatt asvermogen dus veel te zwaar. Bovendien zijn motoren in deellast minder efficiënt dan bij een volledige belasting.

De aanschaf van een nieuwe motor bekijk je best vanuit verschillende invalshoeken. Een kleinere motor kan elektrisch prima zijn maar mechanisch niet op de installatie passen. Dat was zo bij de dierenvoederproducent. In plaats van een motor van een motor van 200 kilowatt asvermogen kozen we voor een EB-motor van 250 kilowatt, waardoor we zonder problemen de aanpassingen konden aansluiten. De nieuwe motor is nog aanzienlijk lichter dan in de oorspronkelijke situatie.

 

Deze ingreep resulteerde in een energiebesparing van 3 euro per uur. Met een draaitijd van 8000 uur per jaar komt dat op een besparing van 24000 euro per jaar. De totale investering van 18500 euro verdient zich dus in nog geen tien maanden terug.

De reden dat de machinebouwer ooit gekozen had voor een grotere capaciteit voor deze extrusiemachine is wellicht omdat er nog geen realistische parameters beschikbaar waren en ze voor ‘safe’ gegaan zijn. Reden te meer dus om ook bij uw grotere aandrijvingen die redelijk wat uren draaien een energiescan te laten uitvoeren door onze specialisten.

Contacteer hiervoor gerust info@eb-groep.nl die gratis bij u de situatie kunnen komen bekijken en een plan van aanpak voorstellen. Of klik op de onderstaande knop Energiescan.

 

Bent u benieuwd hoe Bracke u kan ontzorgen?


©2020 EBgroep alle rechten voorbehouden | Privacybeleid
Ontwerp DWZO - Realisatie Buro Cinq